Sport is een levensles

Sport is een levensles

Sport is een levensles 1536 1017 Maaike Kuipers

In Nairobi, op een trainingsveld aan de rand van Kibera heeft een groep schoolkinderen zich verzameld om te sporten. Mariam Twahir staat één keer per week als coach voor een groep van 60 jongeren.  Vandaag doet ze niet mee. Ze is net bevallen van haar derde kind.

Mariam ademt sport. Praten over sport brengt een ongekend enthousiasme bij haar los. ‘Als je een goede sportprestatie hebt neergezet of gewoon een middag voor je plezier hebt gesport, heeft dat meteen een positieve weerslag op hoe je je voelt en hoe je in je vel zit’, vertelt ze.

‘Ik heb altijd met meiden uit mijn gemeenschap willen werken’, vertelt ze. ‘Als je een vrouw zelfbewust maakt, versterk je de hele samenleving. Als ik zie dat meiden betrokken raken bij verschillende activiteiten, voel ik dat er echte verandering plaatsvindt in een samenleving. Ik weet dat ze aan het einde van de dag naar huis gaan en de dingen die ze op het veld hebben geleerd doorgeven aan hun familie.’

Weinig belemmeringen voor meiden in buurtsport

De groep waarmee Mariam iedere donderdag sport bestaat uit 35 meisjes en 25 jongens. Mariam ziet weinig specifieke belemmeringen voor meiden om mee te doen. ‘Als er al een reden is dat ze tóch soms eerder afhaken dan jongens, zijn dat meestal tienerzwangerschappen of vroege huwelijken.’

‘Soms komt het voor dat ouders er bezwaar tegen hebben dat hun dochters sporten’, vervolgt ze. ‘Wij gaan dan met ze praten en leggen uit hoe belangrijk sport voor hun dochter is.  Dan vertellen we dat sport goed is voor de ontwikkeling van de botten en spieren van kinderen; en ook dat sport goed is voor je hersenen en je daardoor ook beter op school presteert. Sporten is hierdoor belangrijk voor je toekomstige academische ontwikkeling en dus ook voor hoe je later in de samenleving terechtkomt.’

‘Ook benadrukken we het psychologische aspect. Kinderen die sporten komen meestal niet op het verkeerde pad terecht.  We hebben gezien dat juist de kinderen die actief zijn met sporten vaardigheden ontwikkelen, waardoor ze later een belangrijke steunpilaar worden in de gemeenschap. Voor al deze argumenten zijn ouders meestal wel gevoelig.’

Ervaringen op het veld leiden tot verandering bij de jongeren zelf 

Binnenkort, als de baby wat groter is, gaat ze weer met haar werk verder en met het geven van de wekelijkse sportlessen. ‘Sport is de beste manier om jongeren levenslessen te laten opdoen’, zegt ze. ‘Sport geeft ze zelfvertrouwen, leert ze op een assertieve manier te communiceren, stimuleert leiderschap en verantwoordelijkheidsgevoel, en zorgt bovendien voor timemanagement. Ook leren we jongeren hoe ze kunnen omgaan met emoties en ze zichzelf kunnen beheersen. Als je boos bent op iemand hoef je niet meteen erop los te slaan. Dan moet je juist met iemand gaan praten.’

 ‘Vooral van de nabesprekingen geniet ze. ‘We evalueren dan hoe het spel is gegaan en gaan met elkaar in gesprek. Van dit soort gesprekken leren jongeren het meest. Het gaat echt om de ervaring. Al deze ervaringen leiden tot verandering bij de jongeren zelf en in de gemeenschap.’

Meld je HIER aan voor het event #zijspeeltmee op 6 februari!

Het hele verhaal lezen? Je vindt het hier op de website van Vice Versa.

Tips & Tricks

#zijspeeltmee is een samenwerking tussen ISA en Vice Versa en wordt mogelijk gemaakt door het Frame Voice Report programma van Wilde Ganzen – gefinancierd door de Europese Unie.

Contact us

The Netherlands
Marathonloop 1
5235 AA ‘s-Hertogenbosch
info@zijspeeltmee.nl
+31 (0)73 64 94 256