‘Ik ben trots op het team, samen hebben we een tof evenement neergezet’

‘Ik ben trots op het team, samen hebben we een tof evenement neergezet’

‘Ik ben trots op het team, samen hebben we een tof evenement neergezet’ 842 560 Inemarie

Op vrijdag 19 mei in de sporthal ‘De Schutskamp’ in Den Bosch organiseerden vier meiden (leeftijd tussen de 15 en 21 jaar) een zaalvoetbaltoernooi voor enkel en alleen meiden. 

Met een lichte spanning maar vooral toch ook goede zin organiseerden vier meiden uit Den Bosch voor het eerst zelf een zaalvoetbaltoernooi voor meiden. Met teams uit Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch zelf kijkt Ouassima, kartrekster van het team, met een positief en fijn gevoel terug op het evenement: ‘Ik vond het op het begin echt super spannend. Ik twijfelde zelfs of het wel ging lukken en of iedereen wel plezier zou hebben. Mijn team bleef echter altijd positief. Dit heeft mij uiteindelijk ook echt gemotiveerd. Ik ben echt trots op het team. Samen hebben we een super tof evenement voor meiden neergezet waar plezier echt centraal stond’. 

De sfeer tijdens het evenement was heel erg gemoedelijk en sportief. Winnen is leuk en belangrijk, maar daar draaide het evenement absoluut niet om. Positiviteit en respect daar doelde de meiden van tevoren op. Of dit gelukt is? Absoluut. Veel van de meiden kende elkaar helemaal niet, maar juist door de ontspannen sfeer en samen voetballen raakte ze al snel aan de praat. 

Uit onderzoek blijkt dat juist tienermeiden en jonge vrouwen behoefte hebben aan een plek om onder elkaar te zijn, samen lekker te sporten, en nieuwe vrienden te maken. Maar die plekken zijn er te weinig, want veel vaker gaan de beschikbare velden, coaches, en geld naar jongens voetbal.

Ouassima benadrukt dat ze het belangrijk vindt dat er sportactiviteiten voor alleen meiden worden georganiseerd in de wijk. Ze begrijpt goed waar deze meiden vandaan komen en begrijpt de uitdagingen en barrières waar ze tegenaan lopen wanneer ze tussen de 15 en 21 jaar oud zijn. Ze gelooft er dan ook in dat juist activiteiten voor meiden en door meiden een succes kunnen zijn. De focus ligt dan niet enkel op het sporten en bewegen, maar juist ook op het creëren van een veilige plek waar de meiden zich veilig voelen en ze gezien en gehoord worden. 

Of Ouassima en haar team nog een keer een voetbaltoernooi voor meiden zou organiseren? ‘Absoluut. Naast dat ik dan meer deelnemers wil, vind ik het ook gewoon heel belangrijk dat er meer aandacht gaat naar het betrekken van meiden, vooral meiden met een niet-westerse migratieachtergrond, binnen sportactiviteiten!’

Meer informatie over She Got Game

In deze pilot van zes maanden, ondersteunt ISA wijkorganisaties met het trainen van nieuwe coaches, mentoring en budget om meer 12+ meiden in de wijk mee te laten doen in leuke sportactiviteiten.

Waarom dat nodig is?35% van alle tienermeiden sport niet of nauwelijks! En dat willen we veranderen. Sport brengt positieve verandering, niet alleen voor individuele mensen, maar voor de hele samenleving.  

She Got Game wordt gesponsord door IT4Kids, Nike Community Impact Fund en King Baudouin Foundation en Erasmus+.

Tips & Tricks

#zijspeeltmee is een samenwerking tussen ISA en Vice Versa en wordt mogelijk gemaakt door het Frame Voice Report programma van Wilde Ganzen – gefinancierd door de Europese Unie.

Contact us

The Netherlands
Marathonloop 1
5235 AA ‘s-Hertogenbosch
info@zijspeeltmee.nl
+31 (0)73 64 94 256